Volksuniversiteit Alphen a/d Rijn

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KC009

Rome: de Vaticaanse musea

Rome: de Vaticaanse musea
Cursuscode: KC009

De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische paleizen, gelegen in Vaticaanstad (de kleinste onafhankelijke staat ter wereld) en omvat een van de grootste en meest brede kunstcollecties ter wereld. De kunstcollectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of veroverden.

In 1506, onder paus Sixtus IV, tevens opdrachtgever tot de bouw van de Sixtijnse Kapel, werd de aanzet gegeven tot de bouw van het eerste museum. Dit museum werd gebouwd naar een ontwerp van Donato Bramante.

De hoogtepunten van de musea zijn o.a. de Sixtijnse Kapel met de beroemde fresco’s van Michelangelo. De Stanza della Segnatura, beschilderd door Raphaël in opdracht van Paus Julius II. De Vaticaanse Pinacotheek met schilderijen van de 11de tot en met de 19de eeuw. Hier is een grote verzameling schilderijen te zien van onder andere Raphaël Santi, Leonardo da Vinci, Titiaan, Caravaggio en Veronese. Hier vinden we de beroemdste sculpturen van de Griekse beschaving. Zoals de Laocoöngroep, de Apollo van Belvedère, de Apollon Sauroktonos en de Hermeskop van Praxiteles.

Donderdag 12 november 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Mw. C.J.M. (Carina) Mathot
20:00 - 22:00
Locatie: De Bron (klik hier voor de adresgegevens)
C.J.M. (Carina) Mathot
C.J.M. (Carina) Mathot
Carina Mathot is beeldend kunstenaar, docente beeldende vorming, kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. Zij volgde haar schilder/tekenopleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zij tevens M.O. tekenen en kunstgeschiedenis studeerde. Zij volgde Internationale Masterclasses in Vlakglastechnieken aan de Academie in Maastricht. Zij specialiseerde zich in kunstbeschouwing door het volgen van het Colloquium Moderne Kunst, Mythologie en Filosofie aan de Vrije Academie, de Open Universiteit en de HOVO aan de VU te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in monumentale schilder– en glaskunst en werkt in opdracht voor bedrijven en overheden. Zij exposeert regelmatig in galeries in binnen- en buitenland. Carina Mathot geeft sinds 2007 Kunsteducatieve en Kunstbeschouwende lezingen bij Kunstinstellingen en Kunststichtingen.